Efteling

Titel opdracht: Finance & Control als business partner

Soort opdracht: Consultancy

Over de klant:

De Efteling is de afgelopen jaren hard gegroeid. Naast het attractiepark en het Efteling-hotel, zijn er nu ook Bosrijk, het Loonsche Land, de musicals in het Efteling-theater en de golfbaan. Ieder jaar weer investeert de Efteling in nieuwe attracties zoals Symbolica en Max & Moritz.

Over de aanleiding:

Technologische ontwikkelingen, wet- en regelgeving en andere gebeurtenissen; de wereld verandert voortdurend. Een organisatie zoals de Efteling moet daar snel op kunnen reageren. Daarom is in 2018 een organisatieontwikkeling doorgevoerd die te verdelen is in twee belangrijke aspecten: Focus en Professionalisering.

Over de vraag:

De Efteling heeft Joris Vugs gevraagd om de afdeling Finance & Controle te analyseren en een voorstel te doen voor het verbeteren van de inrichting. De afdeling moet na de interne veranderingen weer bijdragen aan de organisatiedoelen.

Over de oplossing:

Al snel werd duidelijk dat ‘focus’ de belangrijkste verbetering is. Joris heeft daarom voorgesteld om de functie Business Controller opnieuw te positioneren. Om die rol meer toe te spitsen op het maken van de juiste keuzes op basis van de juiste managementinformatie. Het advies omvatte ook de introductie van een nieuwe rol: Financial Controller. Die gaat zich bezig houden met databeheer en het inzichtelijk maken van de managementinformatie die nodig is voor de vier nieuwe businessunits en de resultaatgerichtheid, die laag in de organisatie ligt. De rol Proces Controller is ook nieuw. Naast beheer balansposities is borging van het proces het focusgebied van deze rol.

Overzicht

Aanbevelingen

Ik heb Joris ervaren als iemand die snel de processen en bijhorende medewerkers kan doorgronden. Goed kan nadenken over veranderingen en tot een gedegen voorstel te komen. Vervolgens heeft Joris dit succesvol doorgevoerd. Ik wens je heel veel succes bij de volgende klanten.
Daan van Baarsen
Financieel Directeur